joi, martie 11

Frig!

Simt mai mult nevoia sa vorbesc despre frig si despre ninsorile recidivante care au puterea sa paralizeze interior orice ghiocel sentimental. Frigul ne face mai rai, mai agresivi, mai intoleranti, mai nerabdatori, mai inchisi in noi.

Am avut revelatia asta vinerea trecuta cand a nins, spre aparent eterna “mocirlire” a orasului, dupa ce primavara isi etalase deja cu narcisism evident, toate promisiunile. Temperaturi de peste 10 grade aveam, flori de primavara aparute natural aveam, trotuare eliberate de gheata aveam. Se cerea trecerea la pantofi si la pardesiuri colorate de primavara ce asteptau deja de prea mult timp pe umerasele periferice ale dulapurilor.

Brusc intr-o singura dupa-amiaza lucrurile au luat o intorsatura total nedorita. A nins din nou ca o forma de ironie a universului la toate nevoile primavaratice ale omenirii. Si nu era ninsoarea aceea demna care iti aduce aminte de Craciun si de cadouri si de vacante. Era ninsoarea aia plina de resentimente, murdara si alunecoasa care lasa odioase picaturi pe incaltaminte fara sa tina cont de culoarea cizmelor sau de faptul ca pielea intoarsa se curata incredibil de greu uneori.

Dar nu despre disconfortul fizic sau estetic al unor astfel de momente doream sa vorbesc ci despre modul in care toate acestea se rasfrang in comportament. Frigul exterior se transforma in frig interior.

Oamenii sunt mai grabiti, mai predispusi la a te lovi cu geanta(semi-intentionat, dintr-o nerecunoscuta furie ca celalat exista si sta in calea lui) in timp ce isi fac loc prin multime, mai tentati sa te stropeasca in timp ce taie cu viteza o balta generoasa de la marginea drumului(pentru ca pur si simplu nu sunt ei acolo), mai inspirati sa iti agate parul cu marginile ascutite ale umbrelelor(pentru ca nu stii sa te feresti iar pentru el nu exista motiv in lume pentru care ar schimba inclinatia umbrelei cat sa te protejeze de un eventual impact).

Pentru incalzirea sufletului

Ma gandesc ca daca frigul de afara poate ingheta interior de ce nu s-ar putea realizat si procesul invers? Poate asta este solutia pentru ca lumea din jur sa poata atinge constant temperatura preferata: sa gandim frumos si sa simtim frumos si sa nu uitam ca lumea nu este despre noi ci despre noi printre ceilalti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Roll ...